zeg geen nee tegen creatieve voorstellen

Voortbouwen op het creatieve proces in plaats van het af te kappen, het is de basis van het improvisatietheater en niet voor niks. De energie blijft stromen, wanneer je ideeën continueert. Door geen nee te zeggen tegen wat aangedragen wordt hou je het proces constructief én positief. Overigens betekent dit uiteraard niet dat je nooit nee mag zeggen, maar gaat het om het effect op het proces. De vraag is of je het proces met je antwoord blokkeert of gevolg geeft.

We kennen allemaal de leerling die je niet uit laat praten, die overal associaties en ideeën bij heeft. Deze leerling kan behoorlijk wat irritatie oproepen, je bent constant de lijn van je verhaal kwijt en lijkt maar niet tot de conclusie te kunnen komen. Maar juist deze leerling is volledig verdiept in je les, denkt mee, is leergierig. Het vereist wat geduld, maar deze leerling moeten we aanmoedigen. Als we hem afkappen, tot stilte manen of zijn vragen laten uitstellen, straffen we zijn enthousiasme af.

Hersenen van jongeren zijn gericht op stimulans en bevestiging. Ze proberen sneller nieuwe dingen en kunnen zich snel aanpassen. Het is belangrijk dat wij deze eigenschappen op een positieve manier uitbuiten. Dat we initiatief aanmoedigen en dat we ze leren dat deze eigenschappen hen iets oplevert.

LEESTIPS

  • Eveline Crone – Het puberende brein
  • Carol Dweck – Mindset
  • Elliot W. Eisner – Arts and the creation of mind
  • Margreet Feenstra – Zeg maar ja tegen theatersport en improvisatietheater
  • John Hattie – Leren zichtbaar maken