leg het belang uit

Mag ik met grote velociteit een canule met een pathogeen in je bovenste extremiteit inbrengen? Grote kans dat je eerste reactie: “Nee! Natuurlijk niet!” is. En terecht, zonder dat je weet wat het inhoudt en waarvoor het dient is een vaccinatie iets behoorlijk griezeligs. Kleine kinderen vragen niet voor niks eindeloos “waarom?”: ze willen de wereld om zich heen leren begrijpen.

In principe doen we alleen vervelende, saaie dingen als we het belang ervan inzien. Alleen voor zaken waar we veel plezier aan beleven is het minder relevant “waarom”, het feit dat we er plezier aan beleven is immers genoeg motivatie.

Adolescenten hebben sterke gevoelens van maatschappelijke betrokkenheid en ontwikkelen persoonlijke idealen. Ze weten vaak precies wat ze wel en wat ze niet willen. Het probleem is dat de lesstof vaak ver af staat van wat ze interessant vinden of ze zien niet hoe het gekoppeld kan worden aan hun interesses. Daar ligt onze verantwoordelijkheid, dat is waar wij voor gekozen hebben.

As you can see, I have memorized this utterly useless piece of information long enouth to pass a test question. I now intend to forget it forever. You’ve taught me nothing except how to cynically manipulate the system. Congratulations.”

Calvin

Vaak gaat het belang van een les verloren in een bos van verplichte toetsen en exameneisen. Het is belangrijk dat we, als docent, duidelijk kunnen uitleggen waarom een bepaalde opdracht relevant is voor de leerling. En als we dit niet uitkunnen leggen zullen we de mogelijkheid om het onderdeel uit het programma te halen moeten onderzoeken.

LEESTIPS

  • Eveline Crone – Het puberende brein
  • Elliot W. Eisner – Arts and the creation of mind
  • Dick van der Wateren – Verwondering. Leren creatief en kritisch denken door vragen te stellen